Den dukker opp hvert eneste år idet julebrus og marsipan inntar butikkene - debatten om skolegudstjenesten. Skolene på Voss har avgjort at elevene i kommunen ikke skal delta på den tradisjonelle julegudstjenesten i kirken. Humanetisk forbund er blant dem som har kjempet hardt mot ordningen i mange år.

Det er likevel mange tydelige stemmer i debatten i år som støtter julegudstjenesten. Statsminister Erna Solberg er blant dem som advarer mot å avlyse skolegudstjenester og salmesynging før jul. – Det vil være unnlatelsessynd å tilpasse oss så mye at vi unnlater den viktigste grunnen til at vi feirer jul, sa hun under Stortingets spørretime. Les saken fra NRK her. 

Julens kristne betydning
”Det er vanskelig å forstå julens innhold, symboler, historie, posisjon, røtter osv, uten å kjenne til julens kristne betydning. Det er svært gledelig at statsminister Erna Solberg påpeker betydningen av dette i Stortinget nylig”, skriver tidligere rådgiver i IKO, nå kirkerådsleder, Kristin Gunleiksrud Raaum. Hun ser likevel at det er flere dilemmaer knyttet til skolegudstjeneste. Les hele debattinnlegget Skolegudstjenester  - Åpenbare dilemmaer – viktig læring fra Dagen 21. november her. 

Anbefalt lesning
I bispemøtet nylig var biskopenes preses, Helga Haugland Byfuglien, tydelig på at julegudstjenesten er og skal være et religiøst rom der elevene blir invitert inn i, og at den skal inneholde både forkynnelse og salmer. Les Byfugliens foredrag fra oktober 2016 her. Den siste tiden har hun fått støtte fra mange hold, blandt annet fra Dagbladet på kommentatorplass og VG på lederplass. Her følger flere lenker til gode kommentarer til temaet.

- Omar Akhtar (19) i Dagen 12. november Skolegudstjeneste er en læringsarena for vår kulturarv
- Kommentator Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet oktober 2016: Julegudstjenesten er nyttig dannelse.
- VGs leder 30. oktober ”En god tradisjon”
- IKOs direktør desember 2015 "Julegudstjenester i en skole for alle"