Fadder. Gudmor. Gudfar. Ordene kan inneholde en hel verden. Men de kan også være innholdsløse titler som ikke sier noen verdens ting. Det finnes ulike tradisjoner for hvordan faddere fyller rollen sin. For mange handler det om å være ekstra oppmerksom overfor barnet og foreldrene. Det ligger i rollen at fadderen har et medansvar for barnets kristne oppdragelse, og for noen er fadderskapet en helt spesiell relasjon som varer livet ut.

Fadderne blir gjerne valgt blant venner og slektninger som foreldrene stoler på og ønsker som nettverk rundt barnet når det vokser opp.

Hva gjør en fadder?
Rollen som en fadder har i forhold til barnet må føles ekte og riktig for den enkelte. Alle kan ikke sitte på golvet og leke, ikke alle synes det er like enkelt å snakke med et barn. Av og til kan avstanden til fadderbarnet oppleves enormt stor.

Fadderskap handler om vilje. Vil jeg at fadderbarnet mitt skal kjenne meg som en voksen som på et særskilt vis er der for henne, en som hun alltid kan vende seg til og ved behov be om hjelp? Ønsker jeg at hun skal vite at jeg er interesstert i akkurat hva hun tenker, klarer og trenger? Det er viktig for en fadder. Det aller viktigste for et barn er at man på en spesiell måte er viktig for fadderen, gudmoren og gudfaren sin. Og denne statusen bekreftes ikke av presanger. Den bekreftes når man stopper opp og spør: Hvordan har du det, fadderbarnet mitt?

Ressurser
Mange faddere gir et medlemsskap i Dåpsklubben Tripp Trapp til barnet på dåpsdagen. Som medlem får barnet pakker med bøker, CDer og annet materiell tre ganger i året. Gjennom disse pakkene får barna et møte med bibelfortellinger, gamle og nye sangskatter og historier som kan gi barnet positive holdninger og verdier. Les mer om Dåpsklubben Tripp trapp her.

Faddergaven er en bok fra IKO-forlaget som gir konkrete tips til hva en fadder kan bidra med overfor sitt fadderbarn eller dåpsbarn. Tittelen handler om gaver, men gavetipsene er enkle og annerledes. Boken egner seg for alle faddere, både de som går ofte i kirken og de som går en skjelden gang.

Faddergaven kan kjøpes i nettbutikken.