Kirkerottene har vært på besøk i menigheter rundt om i hele landet. Barn mellom tre og seks år får muligheten til å oppleve et nytt teaterstykke fra Kirkerottene hvert år.

- I starten arbeidet vi en del med å finne formen på kirketeateret. Den første tiden var dukkespillerne gjemt bak et svart teppe, sier Kristian Sandmark, som er opphavsmannen til Kirkerottene.

Han forteller om en forestilling hvor det gikk helt galt. Barna ville hilse på rottene og tok tak i det svarte teppet.  Alt holdt på å falle sammen.  Etter dette ble en scenograf fra teateret Innlandet hyret inn.

- Hun viste oss at det ikke var nødvendig å skjule skuespillerne. Barnas evne til å leve seg helt inn og usynliggjøre mennesker og teknikken rundt dukkene er helt unik. Vi er alle med i leken, og det fungerer så bra, forteller han.

Nå er det travelt!

Disse høstmånedene har skuespillergjengen som reiser rundt med dukketeateret gjennomført nesten 30 forestillinger. De hadde nærmere 60 forestillinger i fjor, og ligger på omtrent samme nivå nå.

Det er aller mest etterspørsel midt i semesteret, slik at teateret ikke kolliderer med jul eller andre arrangementer som allerede er i kirken. Ingrid Fjeld er den på IKO som sørger for at menigheter, skuespillere og datoer passer sammen.

Enda bedre opplegg for menighetene

Nå i høst kom IKO-Forlaget ut med et hefte med ideer og innspill til ni samlinger kirkene kan arrangere enten alene eller i etterkant av et teaterstykke med kirkerottene. På denne måten ønsker IKO å gi et enda bedre opplegg for menighetene som bruker teateret eller filmene om Kirkerottene.

Kari Jenseg er menighetspedagog og en av skuespillerne. Hun laget utkastet til heftet og den pedagogiske staben på IKO har bearbeidet opplegget videre.

- Det er utfordrende å jobbe med et sånt materiale som vi ønsker skal passe for så mange, og ikke minst nå hjem til mange familier, forteller Sandmark.

Målet med Kirkerottene som film, teater og lydbok er å lage underholdning med plass til undring rundt kirken og kristendommen, uten å bli valgt bort av familier som «for påtrengende».

- Men jeg har ennå ikke opplevd foreldre som har reagert med at det ble for mye om Jesus og Bibelen, sier han.

Dette året er det stykket om Viggo i tårnet og bibelhistorien om Sakkeus som turnerer landet over.

Vi bruker bibelfortellingen om Sakkeus til å vise hvordan Jesus gjorde under ved hjelp av ord, og på den måten får vi barna med på en diskusjon om hvor viktige også deres ord kan være når vi snakker med hverandre, forklarer Sandmark.

Du finner det nye heftet her, eller ved å trykke på bildet av heftet til høyre.