Nå har IKO fått sin egen barnetallerken med bordvers fra porselensfabrikken Figgjo – en av dem som kan det. En ettermiddag i januar kom eskene til lageret – 3500 tallerkener laget i Vitroporselen, som er et veldig sterkt materiale. De ble fraktet fra det lille stedet Figgjo, utenfor Stavanger.

– Disse tallerkenene blir laget fra a til å her på Figgjo, forteller vår kontaktperson ved fabrikken, Anne Lise Westergård.

Figgjo er den eneste fabrikken i Norden som fortsatt produserer porselen i stor skala.

Les mer om Figgjo her

Det var på initiativ fra IKO de sa ja til å lage en helt egen IKO-tallerken. Motiv og farger er blitt til i et samarbeid med stedets designer.

Leirpulver blir presset sammen i en maskin og formet til en tallerken, før de blir brent og sortert. Derfra blir de sendt til glasering og brent igjen på 1100 grader.

Etter andre runde i ovnen blir de kvalitetsjekket av både menneskehender og maskiner før tallerkenene blir sendt videre til dekoravdelingen.

– Der sitter det noen som fester det trykte bildet midt i tallerkenen. Deretter sender de den videre til noen som maler kantene for hånd, forklarer Westergård.

Etter at de gule kantene er blitt malt på tallerkenene én etter én, blir de brent en tredje gang, før de blir kvalitetsjekket for hånd.

Tallerkenene blir så manuelt pakket i esker og sendt ut til mottakerne – og på den måten havner de hos oss på IKO.

I løpet av denne reisen fra leirpulver til ferdigpakket tallerken i eske, har hver barnetallerken blitt kvalitetsjekket, malt og dobbeltsjekket nøye av mellom tolv og femten forskjellige sett med hender.

Nå håper vi tallerkenen kan bli en fin gave som dine barn, barnebarn eller fadderbarns hender kan få overta.

Du finner barnetallerkenen i nettbutikken her