Jordvenn- venn med hele skaperverket har fått fantastisk respons. Dette er en praktisk bok om trosopplæring ute i naturen. Totalt elleve ulike forfattere har vært med på dette prosjektet som denne måneden resulterte i en bok.

Bare noen få dager etter at IKO fikk bøkene levert direkte fra trykkeriet, hadde hundrevis av folk fått høre om, sett gjennom og fått være med å diskutere denne månedens nyeste bok fra IKO.

Jordvenn har blitt omtalt med gode ord fra blant annet Vårt Land og Kristent pressekontor (kpk). Media og ikke minst IKO selv, ønsker nå å følge med på hva som skjer rundt om i landet vårt, blant landets mange jordvenner.

Ifølge en kommentar fra kulturredaktøren i vårt Land, Alf-Kjetil Walgermo bør en slik omtanke og ansvarsfølelse for skaperverket stå sentralt i den kristne trosopplæringen.

«Jordvenn er eit relativt nytt ord som er like enkelt som det er genialt. Det handlar om å leve i nærleik med naturen og utvikle eit ansvar for å ta vare på han», skriver han, og legger til at det rommer essensen av det forvaltningsansvaret som mennesket er blitt tildelt fra starten.

Erfare naturen i trosopplæringen

– Vi ønsket å lage en bok som oppfordrer kirkelige ansatte til å ta med barn og unge ut i naturen og formidle kristen tro i forbindelse med det, forteller Eldbjørg Leinebø Ekre, IKO-rådgiver, forfatter og fagredaktør for «Jordvenn».

Leinebø Ekre har sammen med forlagsredaktør Anne-Brit Lillethun Johansen og andre gode kolleger trukket i trådene og fått et fire års langt prosjekt ned i én bok.

Boken tar for seg blant annet vandring, stillestund, utegudstjenester, søppelrydding og smaking av frukt og bær. Gjennom å ta barn og unge med i aktiviteter ute i naturen ligger det godt til rette for å formidle vårt diakonale og globale ansvar også til dagens barn og unge.

– La barn erfare naturen med alle sanser: Lukte, kjenne, smake og være til stede. Naturen i seg selv er jo en skattkiste. Du kan knytte naturen til bibelske tekster og formidle sentrale ting rundt kristen tro, sier Leinebø Ekre.

Samle praksiser på én plass

Det ligger en tydelig samisk tenkning til grunn for hele boken. Ikke bare inneholder boken kapitler skrevet om praksiser innenfor samisk kirkeliv, men den samiske respekten for jorden og skaperverket følger med i hele boken.

Derfor var det fantastisk for IKO å lansere boken aller først på Samisk kirkelivskonferanse i Tromsø. Der var det fullsatt sal da Tove Lill Labahå Magga fra samisk kirkeråd sammen med redaktør Leinebø Ekre fikk presentere boken gjennom en god og åpen samtale om tema.

Lanseringer flere steder

Samtidig som lanseringen i Tromsø ble boken også presentert under stiftsdagene for prestene i Bjørgvin bispedømme, der to av medforfatterne og noen av de som har vært med fra starten av dette Jordvenn-prosjektet var til stede.

Boken er blitt anmeldt i den samiske avisen Sagat. Anmelderen skriver at det er en viktig bok, og en relevant bok for folk som er opptatt av samisk rettighetskamp og vern om skaperverket. Hun trekker spesielt fram elementer fra boken som handler om å skape uterom med plass for stillhet. "Det er mange bidragsytere i boka, og alle er på ulikt vis jordvenner. Målet for boken er blant annet å inspirere ledere i kirken og ogranisasjon til å ta med barn og unge ut i naturen", skriver hun.

Les hele anmeldelsen her.

For å runde av arrangerte vi en lanseringsfest også hos IKO i Oslo samme uke. Her kom noen av bokens viktige bidragsytere, fra blant annet trosopplæringsarbeidet Eidsberg, Telemark og Toten, og fra Kirkens Nødhjelp. Forlagsredaktør Anne-Brit Lillethun Johansen og fagredaktør Eldbjørg Leinebø Ekre presenterte den helhetlige tanken i boken, og mangfoldet av praksiser i boken ble diskutert. For bidragsyterne var det også veldig fint å møte andre med andre som tar barn og unge med ut i naturen.

Tove Lill Labahå Magga ble i et intervju med avisen vårt Land spurt om hva hun tror denne boken kan bety?

– Jeg tror den gir legitimitet og kunnskap til å dele dette med barn. Den vil dekke et stort behov siden vi så langt bare har hatt noen tekster i en plan. Nå kan trosopplærere gå direkte til dette og finne mange innfallsvinkler, svarer Magga.

Du kan kjøpe boken i nettbutikken vår her!