«Jeg hadde besøk av noen barnebarn i sommer, og satt med 7-åringen på fanget og leste gjennom boka med henne, mens hun satt og så på bildene og bladde i den med meg.

Da vi var ferdig med boka, sa hun spontant, nesten hviskende: «Den var fiiin!» Tror ikke hun har reagert slik før når jeg har lest mange bøker for henne opp igjennom, ikke på samme måte. Jeg kjente at selve lesningen ble et Gudsnærvær i seg selv».

Dette fortalte Hilde Sanden-Bjørness etter at hun hadde fått med seg et eksemplar at den nye boka Reisen innover tidligere i år. Boka handler om bønn, og de bønnene uten ord. Slik blir det en bok som kan passe godt for en stille stund, i alle aldre.

Sanden-Bjørness er prest i Metodistkirken i Horten og har blant annet vært seminarlektor i faget spiritualitet for Metodistkirkens preste- og diakonstudenter. Flere ganger i året leder hun nå kontemplative retreater på Lia Gårs i Østerdalen. Hun er godt kjent fra morgenandaktene i NRK Radio gjennom 25 år og var i en lang periode også andaktsskribent i avisen Vårt Land. I 2013 ga hun ut Bønnebok for det indre og ytre livet på forlaget til Metodistkirken i Horten. Bakenfor ord og tanke er hennes første bok på Verbum.

 

Hun har videre her skrevet en anmeldelse av boka Reisen innover (2019, IKO-Forlaget):

I en tid hvor alt går fortere, hverdagen blir travlere og barns aktiviteter er mange, kan det være en svært god investering å gi barna noen pusterom av hvile og Gudsnærvær.

I den sekulære verden har man for lengst innsett verdien av å lære barn å meditere noen minutter på dagen, og sett hvordan det gjør dem godt.

I vår kristne tradisjon er det å stilne en eldgammel form for bønn, som tas fram igjen i vår tid. Å stilne uten å måtte forme ord og tanker i hodet, men rett og slett bare være hos Gud, og la Gud selv be noen minutter i oss, er en hvile både for kropp og sjel. Dette er mer enn meditasjon, det er å slippe Skaperen fri i oss fra barnsben av. Når Gudsånden får be i oss er det både til indre heling og åndelig utvikling. Over tid kan dette gi barna en indre Gudserfaring som vil være bærekraftig for resten av livet. Den sitter ikke bare i hodet, men i hjertet.

Et utdrag fra boken:

«Jeg vil fortelle deg om en fin måte du kan be på.
En slags reise inn i deg selv.
Da reiser du inn i hjertet ditt.
Gud, som er overalt, er også der.
Inne i deg finnes et hellig sted hvor du kan be.
Du kan alltid reise dit».

Sentrerende bønn er en slik stille bønneform som er svært enkel å lære. Nå har IKO kommet med en vakker liten bok for barn, skrevet av Frank X. Jelenek, oversatt til norsk, som heter Reisen innover. Den gir en enkel innføring i den indre hvilebønnen, som foreldre kan introdusere barna for, og kanskje selv lære av. IKO skal ha honnør for at de gir ut nettopp denne introduksjonen for barn. Barn blir slitne i vår tid, det kreves mye av dem, og uten hvile blir de lett rastløse og utenfrastyrt. Reisen innover kan hjelpe dem til å integreres i seg selv og bli kjent med Gudstroen innenfra. Den anbefales på det varmeste til bruk for barn helt ned i 3-4 års alderen og langt oppover i skolealder, når de selv kan lese den.