Fra tid til annen vil barn i barnehagen være opptatt av døden. Det kan være fordi noen av barnets nærmeste dør, hverdagserfaringer med for eksempel døde dyr, eller det kan være knyttet til ulike nyhetshendelser. Noen opplever også at barn eller ansatte i barnehagen dør.

Når døden blir tema i barnehagen, enten det er som eksistensielt tema, i form av sorg eller knyttet til begravelse eller bisettelse, er det godt å ha et lite utvalg bøker om disse temaene. Bøkene kan være en fin vei inn i viktige samtaler om vanskelige temaer.

IKO-Forlaget har et utvalg av slike bøker, både med og uten eksplisitt kristen vinkling. I beskrivelsen av bøkene viser vi teksteksempler på hvordan bøkene behandler det kristne budskapet.

Medlemstilbud for medlemmer i IKOs barnehagekontor i september og oktober 2019: Velg 5 bøker for 500,- Porto kommer i tillegg. Ved bestilling av mer enn 5 bøker, koster disse 100,- per stykk. 

Bestilling gjennom dette tilbudet gjøres på epost til [email protected]. Skriv opp de titlene dere vil ha, kontaktinformasjon, postadresse som bøkene skal sendes til og fakturaadresse.

Det er også mulig å bestille bøkene enkeltvis i vår nettbutikk. Da får dere 10% medlemsrabatt.

 

Kjære Bestemor Kanin

av Dick Bruna

Bestemor Kanin er død.

Dick Bruna har skrevet mange bøker om Kaninen Miffy.

I denne boka dør bestemor. Miffy og bestefar og alle de andre gråter. Miffy er med på begravelsen. Hun savner bestemor og lager en hage ved graven.

Denne boka har ingen eksplisitt kristne referanser. Passer for barn fra 2 til 5 år. Bokmål.

 

Sverre i gravferd

Av Anne Grete Listrøm

I boka følger vi Sverre i forberedelsene til oldemors begravelse.

Sverres oldemor er syk og veldig gammel. Når hun dør blir han både sint og lei seg. Han skjønner ikke hvorfor hun skal gravlegges ned i jorda. Hva skjer med et menneske når det dør? Er oldemor hos Gud nå? Sverre har mange vanskelige spørsmål. Da er mammas armkrok og bestefars fang gode å ha.

I boka blir vi med Sverre i hans sorg og undring, og vi blir kjent med alt som skjer i en begravelse i kirka – gjennom forberedelser, seremonien i kirka, begravelse på kirkegården og minnesamvær. 

Boka har en åpen og lite påtrengende, men klar kristen tilnærming:

«Om kvelden spør Sverre kvar oldemor er no?
Mamma seier at oldemor er hos Gud.
Også seier ho at Sverre og mamma òg kan vere hos Gud,
Sjølv om dei kan puste og hjartet slår.
«Vi kan alltid få vere hos Gud, dersom vi vil,» seier mamma.
Så syng dei: «Kjære Gud eg har det godt.»»

(…)

«Så les presten frå Bibelen og fortel om Jesus.
Ho seier at Jesus er vår von i døden.
For han var død og blei levande att.»

Passer fra 3 år. Nynorsk (bokmålsutgaven er utsolgt).

 

Jeg savner pus

av Rebecca Elliott

I boka bli vi kjent med Tommy og katten hans Morten. Tommy er veldig glad i Morten, for han er verdens beste katt. Sammen får de et spennende og innholdsrikt vennskap som varer lenge.

Men så blir Morten gammel og dør. Tommy kjenner på et stort savn etter bestevennen sin. Han sier han aldri vil ha en ny katt, men det var før han traff Alfred.

En bok med morsomme og fargerike illustrasjoner som forteller om gleden ved å ha en venn, og sorgen ved å miste en. Både bilde og tekst passer bra for barn fra 3 år. Boka gir rom for mange gode samtaler mellom barn og voksne. Hvordan kommer man gjennom en sorg og hvordan går man videre?

Boka har ingen eksplisitt kristne referanser. Bokmål.

 

La oss snakke om livet og døden

av Sophie Furlaud

En liten bok som enkelt forteller hva det er å leve og hva det er å dø, og om livet etter døden, det vi kaller oppstandelsen.

Livet kan være å løpe og hoppe, oppleve glede og sorg, vokse og få nye venner. Døden kan være blader som faller fra trærne, å savne noen og huske på de gode minnene.

«Når jeg skal si deg noe om livet etter døden, sier jeg…
Det er et stort mysterium!
Ingen vet hva som skjer etter døden.
Men når man tror på Gud, tror man at døden er en overgang
En overgang til et nytt liv som er helt ulikt det vi kjenner fra før.»

(…)

«Når jeg skal si deg noe om oppstandelsen, tror jeg at…
Det finnes et håp for alle mennesker, store og små,
Alle dem som tror at Gud gir oss en stor ave:
Et nytt liv sammen med Gud.»

En bok om tro og håp, som kan inspirere til undring og gode samtaler. Illustrasjonene er fargerike og de er med på å forsterke teksten i boken.

Dette er en eksplisitt kristen bok, med et klart budskap om oppstandelse, samtidig som den beholder det undrende i tilnærmingen. Passer fra 4 år. Bokmål.

 

Gule roser til pappa

Av Anne Kristin Aasmundtveit

Fredrik har en syk pappa. Når han må på sykehus har Fredrik med seg en stor bukett med gule roser. Hvorfor blir ikke pappa frisk? Hvorfor kan ikke legene hjelpe pappa?

Fredrik har mange spørsmål og det er ikke alltid mamma har svar.

Pappaen til Fredrik dør og sorgen blir en stor klump både hos ham og mamma. Fredrik legger en gul rose på kisten til pappa. Hvordan skal de to leve videre nå? 

En bok som er vakkert skrevet og illustrert med store tydelige bilder. En bok til trøst for både barn og voksne, om sorg og om hvordan de sammen kan finne veien videre.

Boken handler først og fremst om død og sorg, men løfter også frem håpet om et liv etter døden, sammen med Gud:

«Vi vet ikke alt, men vi tror og håper
At dette ikke er det siste, at vi skal bli trøstet,
At Gud skal tørke hver tåre med sin hånd»

(…)

«- Jeg vet ikke, sa mamma mens øynene gråt.
Men jeg tror det siste er i himmelen hos Gud.
Og pappa ikke er borte, selv om han ikke er mer.
Men hos oss er det tomt. Et stort hull inni oss,
Og vi må fortelle hverandre om pappa,
Og alt vi har gjort sammen, så hullet blir litt mindre.»

Fra 4 år. Bokmål.

 

Barnet og treet

av Anne Kristin Aasmundtveit

Barnet og treet er en fortelling om død og kremasjon. Historien blir formidlet i legendeform som samtaler mellom et barn og et tre; barnet betror seg til treet om det triste som har skjedd inne i huset, om at morfar er død, og det gamle treet svarer. Dialogene er vakre og åpne, og gjør det mulig for leseren å legge inn egne betraktninger og erfaringer. Passer for barn fra 3 år.

Det kristne perspektivet formidles varsomt gjennom barnet som forteller treet om hva presten har sagt.

«- Det er noe annet også, sier barnet og stryker igjen. – Presten sa at morfar skal bli til jord, og at han skal stå opp av jorda en gang. Det er rart.»

(...)

«- De la asken i jorden, sier barnet og tramper i det våte gresset. Den lå i en stor krukke. Hele morfar fikk plass inni den. Og så tok de den ned i et hull i jorden.
- Morfar er støv, barn, støv skal vi alle bli, sier treet. Grenene slår mot hverandre i vinden.
- Passer Gud på støv? Spør barnet. Føttene tramper ikke mer.
- Hva sa presten? Spør treet langsomt
- Presten sa at Gud passer på morfar. Presten sa at alt som er skapt, hviler i Guds hånd, sier barnet og legger sin hånd på trestammen.»

Dette er en IKO-utgivelse fra 2003 som «egentlig» er utsolgt. Vi har imidlertid 6 eksemplarer igjen, som selges til Barnehagekontorets medlemmer – «først til mølla». Bokmål.

 

Gullkulen

av Torhild Moen

En bok om sorg, vennskap og håp.

Amalies tvillingsøster, Signe, er syk og skal snart dø. Heldigvis har Amalie en bestevenninne hun kan være sammen med når alt er trist og leit hjemme, og en oldefar hun kan snakke med om alle ting. Gullkulen er en barnebok om å miste en søster, men samtidig en bok om vennskap og håp. Det er lov å være glad selv om man er lei seg.

Denne boka har et forsiktig kristent perspektiv, først og fremst gjennom håpet om at Signe skal til Himmellandet.

«- Tror du englene bærer Signe? Amalie er urolig.
- Hvis hun dør nå, så er vel englene der, svarer Tuva.
- Jeg tror englene bærer dem som dør til Himmellandet, der hvor gullkulen skinner.»

Boka er beregnet på eldre barn, fra 6-7 år, men vil kunne leses for de eldste barna i barnehagen, dersom tematikken er aktuell og den voksne kjenner boka godt. Bokmål.

 

Trøstehunden

av Anne Kristin Aasmundtveit

En mor dør i en bilulykke, og tilbake sitter to døtre, en far og en hund. Historien blir fortalt gjennom hunden Serafim. Familien hans er triste, og han vil så gjerne trøste. Hvordan skal han klare det? Kan trøst være uten ord? Hvordan kan man finne tilbake til gleden når det er så trist i huset?

En bok om å komme videre etter en sorg, og om å finne ny glede over å ha hverandre, selv om en er borte.

Boka har et underforstått kristent perspektiv.

Denne boka er beregnet på barn i skolealder.