Måne og sol, skyer og vind, og blomster og barn... De aller fleste kan teksten videre i denne salmen.

Første vers i salmen  som ble skrevet av Britt Hallqvist og som fikk melodi av Egil Hovland i 1974, har denne høsten blitt til en illustrert barnebok.

 – Det er bare fantastisk. Det viser hvor unik posisjon både tekst og melodi har i vår kirke i dag, sier Emil Skartveit. Han er daglig leder for Hovlandfestivalen. En musikkfestival i Egil Hovlands ånd.

Men hvordan fanger en barnebok både tekst og melodi tenker du?

Bildene og teksten i denne boken får også hjelp fra et kor som kan synge med. Kun ved hjelp av en knapp fremst i boken. Da synger barn fra Glemmen kirke, kirken hvor Hovland selv arbeidet med barnekor i sin tid.

Og helt fra denne salmen ble skrevet på 70-tallet har den vært populær, kjent og elsket i hele Skandinavia.

 – Absolutt. Og det er noe av det fineste med Egil Hovland. Han er Glemmen kirkes, og han er hele Norges salmekomponist. Lys, vennlig, inkluderende og nær, sier Skartveit.

Selv om boken har en kort tekst, kun første vers på salmen, har boken også fått med historien om hvordan melodien sies å ha blitt til hos Hovland.

 – Fortellingen viser at salmen ikke kun er skrevet, men skapt, og blitt til på «skremmende underfullt vis», sier Skartveit.

Boken er gitt ut av IKO-Forlaget, og lanseres på Hovlandfestivalen i Fredrikstad 18. oktober.

 

Hadde ikke blitt uten hennes idé
Ideen til boken kom fra en av ildsjelene og entusiastene bak Hovlandfestivalen. Men hun fikk dessverre ikke oppleve lanseringen.

Wenche Marie Mortensen var en markant kulturprofil i Fredrikstad, og en ivrig frivillig i Egil Hovland festivalen. Men i august i år sovnet hun inn etter en tids sykdom. Hun ble 64 år.

 – Dette hadde ikke blitt til uten Wenches gode idé og brennende iver etter å få det gjennomført. Festivalen er veldig glade for, og takknemlige over at dette lot seg realisere, sier Skartveit.

 

Musikalsk strek
Illustrasjonene i boken er laget av Ane Gustavsson. I sine fargerike akvareller tar hun utgangspunkt i små barns hverdag og opplevelser.

 – Ideen min er å gå igjennom alle fire årstider og slutte på julaften. På den måten får jeg med hele ‘skapelsen’ og hva vi bruker den til, sier kunstneren.

Ane Gustavsson jobber som illustratør i hovedsakelig Norge og Sverige, og er utdannet bratsjist ved Norges Musikkhøgskole.

 – Som musiker forbereder jeg meg for utøvelsen i øyeblikket. Som oftest har jeg én sjanse på å få det som jeg vil. Som tegner kan jeg skape når som helst, og selv bestemme når jeg vil dele resultatet med andre. Men det kan være like nervepirrende ved skrivebordet som på scenen, forteller hun.

Wenche Mortensen beskrev Gustavssons uttrykk som «en musikalsk strek», og hun var aktivt med i utvelgelsen av illustratør til boken.

Skartveit er enig, og mener illustrasjonene er musiske og billedliggjør salmen på en nydelig måte.

Originalbildene til Gustavsson vil være utstilt i Glemmen kirke under festivalen.

 – Hva syns du om at boken blir lansert på festivalen i år?
 – Jeg har to ord. Magisk og gudvillet, svarer Skartveit.

Arrangørene skriver selv på nettsiden egilhovlandfestivalen.no:

I tillegg står en boklansering på programmet: Den nylig avdøde kulturpersonligheten Wenche Mortensen var inntil det siste en av Egil Hovland-festivalens viktigste medarbeidere. Noe av det siste hun bidro med var realiseringen av en idé hun brant for: Å utgi første vers av Hovlands salme «Måne og Sol» som pekebok for små barn. Nå er den utgitt!

Formålet med boka er at barn tidlig i livet skal bli kjent med en kjær salme som både gjennom tekst, melodi og sin bakgrunnshistorie har vist seg å appellere sterkt til både barn og voksne. Salmen er en av de aller mest brukte i Norge og Norden for øvrig og benyttes ved mange ulike anledninger, som familiegudstjenester, dåp, bryllup og begravelser.
 

Du kan kjøpe boken i nettbutikken til IKO