Påsken er kirkens eldste og viktigste høytid, og har vært feiret her i landet i mer enn 1000 år. Den kristne påsken ble grunnlagt av Jesus da han innstiftet nattverden. Påsken er en markering av hans lidelse og død, og en feiring av hans oppstandelse. 

PÅSKEKALENDEREN:

For hver dag i påsken er det en luke med en kort bibelfortelling. 

Tips: Denne påsken vil vi på IKO åpne en luke hver dag på Facebook og Instagram historien/story. Da kan dere bli med å lese en kort bibelfortelling hver dag i løpet av hele påsken som forteller oss om Jesus og det som skjedde i påsken. Du finner oss på Facebook og Instagram her. 

 

PALMESØNDAG:

Fra gammelt av er gåsunger (knopper fra seljetreet) en nordisk erstatning for palmegreiner. Derfor er det en tradisjon å plukke gåsunger til Palmesøndag til minne om Jesu inntog til Jerusalem, da folket brøt palmegreiner og la på bakken foran ham på veien. 

 

DEN STILLE UKE: 

Aktiviteter: Vil du lære å lage larve, sommerfugl, påskekylling og å farge egg? Sjekk ut IKOs påskestudio! 

IKOs påskestudio from IKO-Forlaget AS on Vimeo.

 

Aktivitet: Blåse og dekorere egg

Påsketips fra IKO: Hvordan blåse egg from IKO-Forlaget AS on Vimeo.

 

Aktivitet: Dukketeater med påskefortellingen

Klipp og lim og spill ut noen av fortellingene fra påsken sammen med barna! Det kan gjøres kreativt og enkelt. Her er en video av Palmesøndag. 

Påske_ dukketeater from IKO-Forlaget AS on Vimeo.

 

 

Lær mer om: Konfirmant i huset? Eller ønsker du å reflektere nærmere over spørsmålet: Jesus døde og stod opp - hvorfor? Sjekk ut vår digitale konfirmantressurs samling nummer seks. 

DELTA SAMLING 6 - JESUS DØDE OG STOD OPP - HVORFOR?

 

Filmkveld: Vi har fått støtte av KA til å legge ut to spillefilmer gratis ut dette året. Sjekk ut filmene Bibelfilmen min og Sammen med Jesus her! Takk til KA. Du finner også andre filmer, som filmene med Kirkerottene, som dere kan leie på nett. Sjekk ut utvalget her. 

 


SKJÆRTORSDAG:

Den vanligste betydningen av "skjær" er "ren". Ifølge Johannesevangeliet var det på skjærtorsdag at Jesus vasket disiplenes føtter. Han tar avskjed med disiplene sine. Det skjer ved at han vasker føttene deres, spiser påskelammet sammen med dem og innstifter nattverden.  Les mer om skjærtorsdag på kirkens nettsider her. 

På skjærtorsdag er det en påsketradisjon å spise lam til middag. Mange menigheter har arrangert slike fellesskapsmåltid, noen også som en samling der en leser bibeltekster både fra Det gamle og Det nye testamentet.

Skjær kan også bety døpe eller kristne. I gamle dager var det skikk blant norske bønder å navngi nyfødte husdyr denne dagen. Her ser dere bilde av nyklekkede kyllinger på Dåpsklubben Tripp Trapps hjemmekontor denne påsken. De har fått navnene Suppe, Kathrine og Wilhelm. 

 

LANGFREDAG:

Langfredag er korsets dag: «Det er fullbrakt!». Gudstjenestene på Langfredag er gjerne preget av lengre lesninger fra Bibelens fortellinger om Jesu lidelse og død. Lysene på alteret er ikke tent. Les mer om Langfredag på kirkens nettsider

Langfredag har står i en særstilling i vår tradisjon. Det var den helligste dagen i året, og vår kollektive sørgedag. På denne dagen var det for mange tradisjon å holde seg hjemme i stillhet og faste. Noen flagget på halv stang. For andre var det tradisjon å gå tur til en fjelltopp, og legge en stein ned ved et kors.

 

PÅSKEAFTEN:

Fortellingen om oppstandelsen er grunnfortellingen i kristendommen. Uten oppstandelsen ville det ikke vært noe kristendom. Påsken er en fin tid å lese denne historien sammen med barn, og det er mange bøker som forteller denne historien på ulike vis. I Evangeliet for barna (IKO-Forlaget 2019) kan vi lese fortellingen om Jesus i tegneserieform. boken er både fin å lese sammen med barna, eller om barna kan lese selv. 

Det er en gammel tradisjon å gå på tur til en topp og se på soloppgangen på morgenen  Påskedag. Se solen danse, og feire oppstandelsen: «Kristus er oppstanden» «Ja, han er sannelig oppstanden».

 

PÅSKEDAG

Påskedagen er den viktigste dagen i den kristne kirke; Jesus står opp fra de døde. Kvinnene kom til graven, men graven var tom. 

På denne festdagen feirer vi ofte med en god frokost (gjerne med egg). 

Tips: Sjekk ut i aktivitetsvideoen over hvordan du kan få fargede egg til frokost på påskedag! 

 

God påske! 

 

2. PÅSKEDAG

Andre påskedag er også en helligdag i Norge. Dagen er til minne om at Jesus viste seg for disiplene etter at han hadde stått opp. 

Hva med å feire dagen med å spise et måltid, som Jesus og disiplene gjorde, ute i det fri? Enten på bål eller matpakke.