Julekrybben er for mange en viktig del av julepynten, og selve julefeiringen. Kanskje det er en av tradisjonene å finne den fram sammen med familien? Sette en og en figur på plass, og helt til slutt Jesusbarnet. Kanskje er det noen av dere som har flere julekrybber, men få har nok like mange som det Anna Kartveit har.

I år som flere år tidligere stilte hun ut samlingen sin, og fikk barnehager og andre på besøk i advent.

Samlingen hennes rommer nå over 100 ulike julekrybber!

– Jeg syns det er spennende og fascinerende å se hvordan julestallen og krybben blir utformet i ulike land, forklarer hun.

I samlingen hennes har hun julekrybber fra alle verdens kriker og kroker, som hun har samlet i over 60 år. Og hun er ikke ferdig.

Samlingen ble stilt ut i Manger, på Rasteplassen ved kirkekontoret. Du kan lese mer i Avisa Nordhordland (abonnement).

Mange av julekrybbene har hun eller familie kjøpt med seg på reise, og noen har hun laget selv.

– Jeg blir veldig inspirert av at folk over hele verden bruker materialet de har tilgjengelig, sier hun.

Hun har blant annet en krybbe fra Sudan laget av bananpalmeblad, og en krybbe fra Uganda, skåret ut av en blyant.

Både får og gir i gave

Også barna hennes visste hva de skulle kjøpe til mor på reise, og Anna har blant annet en julekrybbe fra da datteren var på skoletur til Polen.

Og nå er det barnebarna som får julekrybber i gave. Alle sammen har fått julekrybber fra IKO-Forlaget. Noen av de har bestemor fått låne til samlingen når den er utstilt, men noen er i flittig bruk – og da måtte Anna kjøpe en til seg selv også.

Oline på snart to år sitter på fanget til bestemor og leker med julekrybben i tøy.

– De syns det er veldig kjekt med stallen og figurene, sier bestemoren.

Alle julekrybbene som IKO-Forlaget har gitt ut er med i samlingen.

Felles i hele verden

Ideen til den nå store samlingen av julekrybber fikk hun da hun var konfirmantlærer, og en av konfirmantene spurte henne et utfordrende spørsmål. «Tror du virkelig på det du formidler?».

– Juleevangeliet om at Guds sønn kom til jorden blir markert på alle kontinent. For meg er det med på å styrke sannheten i det kristne budskapet, og det inspirerer meg når jeg reiser til ulike land og ser hvordan de feirer Guds sønn i hele verden, sier forklarer Anna Kartveit.