Det er lørdag morgen. En femåring står klar i entreen med støvler og tursekk. Kakao er viktig på tur. Lillebror på ett er snart klar til å settes i bæremeisen. Mor og far løper rundt for å ordne resten. Snart går hele familien ut av døra. Femåringen gleder seg. Hun skal treffe flere av vennene fra barnekoret, og en fra barnehagen skal også være med. Det er «Familietur», menighetens nye trosopplæringstiltak for småbarnsfamilier.

Framme ved kirken møter familien flere kjente. En av menighetens medlemmer med speidererfaring ønsker velkommen og forteller at turen i dag går i nærmiljøet. De skal gå til en bekk like inne i skogen. Der skal barna få lære å lage barkebåt. Kanskje blir det konkurranse om å seile best, lengst eller ha finest båt. Alle skal få høre fortellingen om en liten gutt som lå i en «båt» på Nilen. Og så blir det bål og tacopakker stekt i glørne.

Bokprosjekt
Elementene til episoden over er hentet fra boken Familieturen som IKO-Forlaget har gitt ut i samarbeid med Norges KFUK-KFUM-speidere. Boken inneholder 26 turer for alle årstider, rettet mot familier med barn i 4–6-årsalderen.

Finn boken i nettbutikken.


Til hver tur er det foreslått en aktivitet, en matoppskrift og en bibelfortelling. Bibelfortellingene er hentet fra Bibel for barn og kan leses direkte fra boken om man ønsker det. I bokens forord skriver forfatter Martin-Oskar Enstad: «Denne boken kan brukes som inspirasjon for enkeltfamilier som drar på tur, men den treffer aller best familiegrupper som drar på tur sammen. Det kan være en vennegjeng, en familiespeidergruppe eller en samling i regi av menigheten».

Trosopplæring
Trosopplæring er ikke avhengig av kirkerommet. Ved å være ute, kan barna (og de voksne?) lære seg å bli glad i naturen. Dessuten trives mange barn ofte bedre ute, når de får lov til å bevege kroppen. – Å være på tur er sunt. Her blir man kjent med hverandre på en annen måte. Når man er på tur er det ikke om å gjøre å komme først, men å være sammen underveis. Etter fysisk aktivitet er det godt å samles om mat og en bibelfortelling, sier Martin-Oskar Enstad.

– God tur!