Gudstjenesten Steg for steg er et hefte som inneholder de ulike leddene i en gudstjeneste, i en fin og hendig størrelse som er lett å ta med seg.

- Vi håper det er et hefte som kan bidra til å gjøre gudstjenesten mer tilgjengelig, gjennom enkle beskrivelser i kortfattet tekst, og fargerike bilder, sier Gunn Heidi Dybdahl, rådgiver ved Stavanger bispedømmeråd. Hun har vært med på utviklingen av dette produktet.

Det er Stavanger bispedømmeråd som er utgivere av heftet, som er utarbeidet i samarbeid med Kirkerådet.

- Stavanger bispedømmeråd ønsker at flere skal komme på gudstjeneste, og at de som kommer, skal få mest mulig ut av den. Vi begynte å tenke på at det er mange fine elementer/ledd i gudstjenesten, men at det kanskje ikke er så mange som vet hva de betyr. Da kan gudstjenesten fort bli litt fremmed, og ikke alltid oppleves relevant, forklarer Dybdahl.

Dermed satte de seg ned og begynte å forklare de ulike leddene med enklere ord. Noe av hovedpoenget i denne prosessen har vært å koble gudstjenesten på folks liv.

- For gudstjenesten reflekterer på mange måter våre liv, med hverandre og med Gud. Språket og uttrykket i heftet har derfor vært viktig for oss – å gjøre det «folkelig» og tilgjengelig for alle, sier hun.

Ressurs for flere målgrupper

Heftet har vært gitt ut i et lite opplag tidligere, hvor fire pilotmenigheter i Stavanger bispedømme fikk bruke heftet.

- I utgangspunktet ville vi prøve ut heftet for dåpsforeldre og konfirmantforeldre, men det som var så kjekt, var at menighetene fant flere måter å bruke heftet på, som vi ikke hadde tenkt på! De opplevde det som en ressurs, som de kunne hente fram i ulike sammenhenger, og bruke for flere målgrupper. Flere mente også at heftet kunne fungere godt for både ungdommer og voksne. Det eneste pilotene savnet ved utprøvingen, var en enkel brukerveiledning til heftet, så det har vi laget, forklarer Dybdahl.

Heftet kan som sagt brukes i ulike sammenhenger – det er i grunnen opp til den enkelte menighet. Men her er noen forslag fra idéskaperne bak heftet:

I dåpssamtalen - sammen med foreldrene eller på dåpssamling, og for dåp av større barn og voksne som en innledning til den kristne tro. Det kan også brukes på samlinger for konfirmantforeldrene, som en andakt eller ved gjennomgang av gudstjenesten. Heftet kan være en fin gave til dåpsforeldre og konfirmantforeldre.

Ulike grupper (bibelgrupper, ungdomsgrupper, hobbygrupper) og utvalg (gudstjenesteutvalg, trosopplæringsutvalg, diakoniutvalg osv) i menigheten kan ha glede av å gå igjennom heftet sammen – det kan gi kunnskap om gudstjenesten og gi bedre eierskap til den. En kan også ha heftet liggende fremme ved inngangen til kirkerommet, slik at alle som ønsker det, kan ta det med inn i gudstjenesten, eller ta det med seg hjem. En kan også bruke heftet i konfirmantundervisningen når en skal jobbe med gudstjenesten som tema.

Tilgjengelig brukerveiledning

I tillegg til heftet er det utarbeidet en powerpoint-presentasjon med alle sidene i heftet, og en brukerveiledning, som begge kan lastes ned på IKOs hjemmesider og på Ressursbanken.no. Alle ressursene kommer på bokmål og nynorsk.

 

Last ned her:

Brukerveiledning på bokmål

Presentasjon på bokmål

Brukerveiledning på nynorsk

Presentasjon på nynorsk

 

- Vi tror at dette er noe litt nytt og banebrytende, som det er bruk for. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på heftet, fra pilotmenighetene, men også fra ulike ansattgrupper vi har presentert heftet for. Mange ønsker å bruke det, sier hun.

Gunn- Heidi Dybdahl og teamet i Stavanger bispedømmeråd som står bak dette heftet håper «Gudstjeneste – steg for steg» kan bidra til at flere blir glad i gudstjenesten, og at flere kan oppleve de ulike leddene i gudstjenesten som relevante inn i eget liv.

Du kan kjøpe heftet i IKOs nettbutikk på bokmål og på nynorsk (kun 39,- per stykk ved kjøp av 10 stk eller flere).