marie-bakkevig-hillevag_4

Ny andaktsbok for barn

Prest og forfatter Marie Bakkevig Hillesund var på jakt etter gode andaktsbøker for sine egne barn. Hun endte opp med å skrive den selv.

- Andakter har vært viktige for meg opp gjennom livet, forteller Marie Bakkevig Hillesund.  

Hun bor i Fredrikstad og jobber som lektor i psykologi på videregående skole. Hun har også jobbet flere år som prest.  

- En god andakt rommer mye i en kort tekst, som kan dveles ved og tygges på. En god andakt lever videre og formes videre i leseren.  

Da Hillesund fikk barn fant hun mange gode kristne barnebøker, men ikke så mange i andaktssjangeren.  Da fikk hun ideen til å skrive en andaktsbok selv.  

Konkrete spørsmål og bilder fra barndommen 
Tekstene i boka «Det usynlige gullet» har blitt til gjennom flere år.  

- Det er tekster som bygger på spørsmål som jeg har erfart helt konkret at barn begynner å stille i skolealder. Tekstene bygger også på bilder som jeg selv har vokst opp med og som var viktig for meg da jeg var barn. De er det er fint å gi videre.  

I tillegg er det tekster som bygger på kjernetekster som hun vet barna møter i kristne sammenhenger og på skolen i undervisningen.  

Gi rom for spørsmål og svar 
Har du noen tanker om formidling av tro til barn? 

- Det første jeg tenker på når vi snakker om formidling av tro til barn er at det er utrolig vanskelig å vite hvordan man gjør det på best mulig måte. Så kanskje det aller viktigste er at vi faktisk fortsetter å gjøre det, sier forfatteren. 

Hun mener det er fint å formidle tro til barn gjennom gode fortellinger fra barnebibler, andaktsbøker og omringe dem med godt lesestoff.  

- Også tror jeg det er viktig å gi rom for alle spørsmålene som barna får i møte med det de leser og hører, og ha rom for svarene de gir. Og gi dem en trygghet i at det er lov å mene noe, og en trygghet i at svarene kan forandre seg opp gjennom livet.  

Nøkler til en god prat 
Boka er bygget opp med 15 korte andakter. Først får vi en kort tekst fra Bibelen, før en kort refleksjonstekst basert på nøkkelord og poenger fra teksten. Tema blir også plukket opp i flotte illustrasjoner.  

Hvordan håper du boken skal bli brukt? 

- Jeg tror boken kan brukes på mange forskjellige måter. Jeg håper boka kan være med å gi noen gode stunder i hjemmene, for eksempel ved søndagsfrokosten eller på sengekanten, hvor man kan lese sammen og kanskje få en god prat. Også tror jeg at noen barn kan like å lese i den alene når de er store nok til det.  

Det er også nok andakter til å dekke et helt semester i barnekoret eller klubben i kirken. På den måten kan boka brukes når det skal være en liten andakt for flere. 

 

Se boklunsjen hvor Marie Bakkevig Hillesund snakker om boken sammen med forlagsredaktør Elin Krogedal: