tonje-brenna_stortinget_skjermbilde

Seier for menighets- barnehagene!

I Stortingets spørretime onsdag 8. februar ga kunnskapsminister Tonje Brenna en gladnyhet: Barnehager som er en del av virksomheten til sokn i Den norske kirke skal få unntak fra de nye kravene i barnehageloven. IKO gratulerer KA og barnehagene deres med dette viktige gjennomslaget!

Løftet om at det skal legges fram et nytt lovforslag til Stortinget, kom etter at Kjell Ingolf Ropstad stilte henne et skriftlig spørsmål. I tillegg understreket Brenna at menighetsbarnehagene er en viktig del av barnehagemangfoldet, og at hun ønsket å berolige alle som er urolige for pensjonen sin. 

De gode ordene om menighetsbarnehager gjør at det er verdt å få med seg hele den sju minutter lange diskusjonen mellom Ropstad og Brenna:  

https://www.stortinget.no/no/Hva-skjer-pa-Stortinget/Videoarkiv/Arkiv-TV-sendinger/?mbid=/2023/H264-full/Storting/02/08/Stortinget-20230208-095810.mp4&msid=7450&meid=11156 

https://www.stortinget.no/no/Hva-skjer-pa-Stortinget/Videoarkiv/Arkiv-TV-sendinger/?mbid=/2023/H264-full/Storting/02/08/Stortinget-20230208-095810.mp4&msid=7450&meid=11156 

Du kan også lese om saken på KA sine nettsider her

IKO-direktør Anne Birgitta Langmoen Kvelland er veldig glad for at kunnskapsministeren varsler et nytt unntak. 

– KA har gjort en veldig god jobb med å få Kunnskapsdepartementet til å forstå alvoret for disse barnehagene og de ansatte der, og vi gratulerer KA og barnehagene med dette, sier Kvelland.

Men hun minner samtidig om at utfordringene er større. 

– IKO har et hjerte for flere barnehager enn de som er organisert som en del av soknets virksomhet. Det er veldig godt å høre de gode ordene fra statsråden om menighetsbarnehagene, men det hadde vært naturlig å inkludere flere ideelle barnehager i dette nye unntaket, sier hun. 

Asbjørn G. Håkonseth er rådgiver på IKO og ansvarlig for IKOs barnehagekontor, nettverket med 123 menighets- og organisasjonsbarnehager med særlig kristent formål. De aller fleste av disse er ideelle virksomheter. 

– Det er de store utfordringene med pensjon som er begrunnelsen fra Kunnskapsdepartementet for dette snevre unntaket. Men problemene er større enn bare pensjonsspørsmålet, sier Håkonseth.

– Selv om vi er veldig glade for løftet om unntak for disse barnehagene, er det mange andre menighets- og organisasjonsbarnehager som strever med uløste spørsmål knyttet til eiendom, mva-refusjon, skattefritak for ideelle virksomheter, eksterne administrasjonsavdelinger med mer, sier han. 

Direktør Anne Birgitta Langmoen Kvelland lover at IKO skal fortsette å heie på KA, Virke, Kanvas og alle andre som løfter fram de ideelle barnehagenes kår for politikerne.

– Vi skal også fortsette å delta i høringer og andre arenaer for å ivareta alle ideelle barnehager, sier Kvelland.