utsnitt_hans-nielsen-hauge_ikoforlaget

Anmeldelse av Hans Nielsen Hauge-boka

Forfatter og Hauge-entusiast Anders Torvill Bjorvand har lest og anmeldt mikrobiografien om Hans Nielsen Hauge som IKO ga ut i vår.

Vi beveger oss inn i 2021, som er 250-årsjubileet for Hans Nielsen Hauges fødsel. Og i den forbindelse er det mange som melder seg på i markeringen. En av disse er IKO-Forlaget med en bildebok for de aller yngste.

Boken er skrevet av Helene Horsfjord og er svært lettlest. Jeg vil anslå at den primært er tiltenkt førskolebarn - evt 1. og 2. klassinger som leser selv.

Bildene, som seg hør og bør, er viet mye oppmerksomhet, og illustratør Lina Raknes har gjort en meget god jobb her. Spesielt godt synes jeg den gjennomgående garntråden fra Hans sitt strikketøy tilfører en dynamikk som driver billedhistorien framover. Det er en veldig smart idé som visualiserer både historiemessig progresjon og som kan tolkes som alt fra fysisk strikkegarn til tidslinje til Den hellige ånds virke i og gjennom Hauges liv.

Det er selvsagt alltid vanskelig å vite hvor mye man skal forenkle, og alt i alt tenker jeg at forfatteren har landet på gode kompromisser hvor både Gudsperspektivet, konfliktene han opplevde, perspektivet på arbeid og skrifter, og bedriftsetableringene har fått plass. Og det er ikke dårlig på 24 sider!

Jeg synes kanskje at avslutningen med koblingen mot slagord fra Den norske kirkes trosopplæringsreform, Størst av Alt, ble litt klein og umotivert, men bortsett fra dette lille feilskjæret er boken varmt anbefalt.

Anmeldt av Anders Torvill Bjorvand, forfatter og Hauge-entusiast

Tilbake til bloggen