istock-155134002-(1)

Hva vil det si å være fadder?

Har du blitt spurt om å være fadder når noen skal bli døpt, og lurer på hva som ligger i det? Da kan du lese om det her.

Å bli spurt om å være fadder når noen skal døpes er for mange en stor glede. Du blir spurt om å være en aktiv del i en persons liv, være en omsorgsperson for barnet, og ha en sentral rolle på en stor dag. 

Ved dåp i Den norske kirke skal det være minst to faddere til hvert dåpsbarn, De må være fylt 15 år. Fadderne skal være vitne til at dåpen har skjedd.

Andre kirkesamfunn kan ha andre regler for hva det betyr å være fadder. Der kan hele menigheten være vitner og ta et fadderansvar for de døpte. Likevel er det vanlig å spørre noen familiemedlemmer eller venner om å være med og ta særlig fadderansvar for barnet. 

Under gudstjenesten

I gudstjenesten er fadderne vitner til at dåpen har skjedd. Presten ber dåpsfamiliene og faddere reise seg, og når barnet skal døpes blir fadderne med fram til døpefonten sammen med foreldre og barn. Fadderne får av og til små oppgaver, som å bære barnet, tenne dåpslyset, ta av dåpsluen og tørke hodet med en dåpsklut som en får fra presten. 

Når faddere og foreldre reiser seg før dåpen, blir det slått fast at de er vitner til at barnet er døpt med en kristen dåp, at de har et ansvar for omsorg og å be for barnet. Presten slår også fast at fadderene har ansvar for å hjelpe barnet til å vokse i troen.

Stolt fadder etter dåpen i St. Petri kirke i Stavanger

Etter dåpen

Det finnes ingen rettslige forpliktelser eller krav til fadderne etter dåpen. Før i tiden handlet også fadderrollen om å overta omsorgsrollen dersom noe skulle skje med foreldrene, men slik er det ikke lenger. 

Å være fadder handler om å være et forbilde og en støttespiller gjennom livet for den som døpes. Det kan innebære å be for fadderbarnet, være en samtalepartner og å være en støtte i vanskelige stunder. Gjennom dåpen sier fadderne ja til å hjelpe barnet til å vokse i troen. Det kan du følge opp ved å legge til rette for rom for tro i hverdagen gjennom kveldsbønn, bordbønn, ta med barnet på arrangement i kirken, utdeling av 4-års bok, vise dem nattverd og stille opp hvis det kommer noen spørsmål. Alt dette er ulike måter å vise en ekstra omsorg for barnet, og ta fadderansvaret på alvor. 

Mange velger å gi en gave til fadderbarnet i forbindelse med dåpsdagen hvert år. Det er en fin anledning til å løfte opp tema om tro og kristendom, og til å støtte foreldrene i oppdragelsen. 

Gave til barnet og til familien

Et konkret tips fra IKO er å melde barnet inn i bokklubben vår, Dåpsklubben Tripp Trapp. Gjennom den kan du sende pakker med bøker og produkter rett til foreldre og barnet. Her finner du en stor variasjon av tema og uttrykk i bøkene. Bøkene tematiserer bibelfortellinger, kristen tro og tradisjon, gode verdier og følelser og livet. En god del av de som gir medlemsskap i klubben i dag er faddere. 

En som fikk medlemsskap i Dåpsklubben Tripp Trapp i gave til barnet sitt ved dåpen, er Fredrik Røste. Han er kateket, og jobber i dag i Hekta. 

- Jeg husker jeg fikk en flyer fra kirken om Dåpsklubben Tripp Trapp på dåpssamtalen med en oppfordring om at det kunne være en fin ting eller også en fin faddergave. Men jeg tenkte både at vi ikke ønsket å inngå enda et abonnement og ville heller ikke be en fadder om å gjøre det for oss. Da vi allikevel fikk dåpsklubben Tripp trapp i gave av en fadder har vi virkelig satt pris på pakkene! Og nå som vi vet hvor bra det er, er det ingen tvil om at vi hadde fortsatt med dåpsklubben om fadderen skulle bestemme seg for å avslutte abonnementet, forteller han.