14656-pasken-fortalt-for-de-sma

Påsken fortalt i fornyet form

IKOs nyeste påskebok for de små har et større persongalleri enn man er vant til i barnebøker om påsken.

Denne våren kom vår aller nyeste påskebok for barn, Påsken fortalt for de små. I denne boken har vi ønsket å få fram den kjære påskefortellingen i en fornyet form, der et større mangfold av de som fulgte Jesus også er inkludert. Det er bibelteolog og tidligere IKO-rådgiver, Ingunn Aadland som har skrevet teksten, og boken er rikt illustrert av kunstner Lars Aurtande. 

- Eg har prøvd å lage ei større forteljing som har med seg alle dei små forteljingane som høyrer med. Og for meg har det vore viktig å få med eit større mangfald av Jesu nære krets. Difor er Maria og Maria Magdalena med fra starten, sier forfatteren, Ingunn Aadland.

- Hvordan har du jobbet med denne boken? 
- Denne påskeforteljinga har blitt til over ganske lang tid. Eg har jobba kritisk med påskeforteljinga som foredragshaldar og bibelforskar, men også meir konstruktivt gjennom arbeidet med IKO sine påskekalenderar. Begge perspektiva har forma denne boka, sier Aadland. 

- Hva liker du ekstra godt med resultatet? 
- Eg likar at boka har varierte oppslag, me spennande illustrasjonar. 
Det er den erfarne illustratøren Lars Aurtande har laget dramatiske, stemningsfulle og nydelige illustrasjoner. 

Torsdag 17. mars hadde vi besøk av Aadland og Aurtande på IKO, og vi snakket nærmere med dem om prosessen bak denne boken i en digital boklunsj, Den kan du se opptak av her: 

Boklunsj_IKO_mars2022 from IKO-Forlaget AS on Vimeo.

 

Utfyller hverandre

I barnebøker for de små er tegningene ofte vel så viktige som teksten, og illustratør Aurtande forteller at målet har vært at illustrasjonene og teksten skal utfylle hverandre mest mulig.

– Ting kan skrelles litt bort hvis det blir fortalt i bildene og vice versa. De optimale barnebøkene er når tekst og bilder flyter i hverandre og at ikke tegneren bare tegner akkurat det som står i teksten, sier Aurtande.

– Vi håper vi har fått til at bildene gir noe ekstra til teksten og teksten utfyller bildene.

Både Aadland og Aurtande mener at barn tåler å få presentert også det brutale i påskefortellingen uten at det skjønnmales.

– Barn tåler ofte veldig mye mer enn det voksne tror. Man skal jo ikke gjøre ting veldig ekkelt og fælt, men jeg tror de tåler virkeligheten. At Jesus henger på korset er jo en brutal ting. Det ble viktig å finne det rette utsnittet der han ikke bare er en vag figur langt borte. Det gjelder å finne den gode balansen, sier Aurtande.

Aadland som har fått veldig sansen for Aurtandes illustrasjoner av Jesus.

– Han ser litt annerledes ut enn det vi er vant med, men jeg er blitt veldig glad i denne Jesusen. Jeg liker veldig godt at disse illustrasjonene gir litt motstand, og ikke er likt det du har sett før.

Du finner boken på både bokmål og nynorsk i nettbutikken vår her.


Tekst: IKO og KPK

 

 

Tilbake til bloggen