1microsoftteams-image-(5)

Podcastens første gjest: Erling Birkedal

Podcasten IKOfon er i gang! Utover høsten vil det komme stadig nye episoder hvor Annbjørg Dalland og Asbjørn Håkonseth åpner fagbøker fra IKO sammen med forfatterne, for å gi deg ny kunnskap som er nyttig for å drive kirkelig undervisning.

Den første gjesten vår, Erling Birkedal, kan virkelig kalles en æresgjest på IKO. Han har arbeidet her på huset i mange år, både som skolekonsulent og direktør. Senere har han vært førsteamanuensis på MF vitenskapelig høyskole. 

IKOfon finner du der du lytter til podcaster, for eksempel Spotify, Apple og RSS. Du kan høre episoden nederst i dette blogginnlegget!
 
Boka Religiøsitet fra barndom til voksen ble gitt ut høsten 2020. Den er et resultat av Birkedals forskningsprosjekt gjennom over tjue år, der han har forsket på livshistorien til tretten mennesker fra tenårene til 30-årene. Seminaret på MF, der boka ble lansert, fikk ikke den oppmerksomheten det burde ha fått, på grunn av pandemien, og derfor er vi glade for å kunne løfte fram boka igjen i podcasten IKOfon. 

Vi spurte Birkedal:

Hvilke innsikter gir denne kunnskapen oss til hvordan vi kan drive meningsfullt menighetsarbeid?

Han svarte med de tre kjernebegrepene han har skrevet om i boka: Den sosiale, emosjonelle og kognitive dimensjonen av det å tro. Disse tre begrepene åpnet han opp for oss i episoden, og ga noen perspektiver på hva de kan bety for hvordan vi former menighetsarbeid. 

Podcastvert Håkonseth nevnte arbeidsmåter han har brukt i kirkelig ungdomsarbeid, og fikk hjelp av Birkedal og teoriene fra boka til å teoretisere over hvordan dette kan støtte ungdommenes livstolkning. 

Birkedal sa at boka presenterer et «tidsbilde» av tro og religiøsitet fra tidlig 2000-tall. Ut ifra dette tidsbildet ser han tydelig at mennesker er både like, ganske like og helt forskjellige. Det gir oss noen utfordringer til hvordan vi kommuniserer: – Selv om vi formidler likt til alle i en gruppe, så hører de eller tolker ulikt. De har ulik bagasje, begreper og referanser med seg inn, og dermed forstår de forskjellig, sa han. Å bytte ut noen fellestimer av konfirmasjonsundervisningen med individuelle samtaler, er et viktig tips fra Birkedal. 

Lytt til hele episoden for å få med deg alle konkretiseringene og tipsene Birkedal kom med! 

Du finner boka i nettbutikken på iko.no her

I neste episode skal vi åpne en annen Prismet-bok: Tone Stangeland Kaufman og Linn Sæbø Rystad skal åpne opp boka Forkynnelse for barn og voksne sammen med oss. 

IKOfon er produsert av IKO – Kirkelig pedagogisk senter, med støtte fra K-stud og KA.