Arven etter Moster

Om kristenrettens betydning i norsk kulturhistorie fra middelalderen frem til i dag.

Kristendommens komme satte sitt preg på kunst, litteratur, sedvaner, verdier og ideer. Samfunnsstrukturer, sammen med lov og rett, ble utfordret og endret. Hvordan kan denne historiske og kulturelle utviklingen forstås i et langtidsperspektiv, og hvordan preger den oss i dag? Speiler de samfunnsmessige endringene som kom til med kristningen og kristenretten kulturen vi lever i nå? Dette er spørsmål som stilles – og diskuteres – i boken.

I denne antologien presenteres helt ny forskning produsert av ledende fagfolk innen sine felt. Boken berører temaer som hva det var som egentlig skjedde, eller ikke skjedde på Moster i 1024, kristenrettens historie og forhistorie, kristningens betydning for vår tidsforståelse, ekteskap og seksualitet i kristenrettene, kristendommens historie i Sápmi, før-reformatoriske motiver i norske folkeeventyr, kristenretten i Kristin Lavransdatter, Olavssalmer i norsk salmetradisjon, spor etter kristne verdier i kongens og statsministerens taler og brudd med kristendommen i norsk skolehistorie.

Bidragsytere: Bjørn Bandlien (USN), Cathinka Dahl Hambro (IKO), Lars Gaute Jøssang (NLA), Torgeir Landro (NLA), Bård Norheim (NLA), Eivor Oftestad (HINN), Siv Rasmussen (UiT), Erik Tonning (NLA), Miriam Tveit (Nord), Stein Wivestad (NLA) og Vigdis Berland Øystese (NLA). 

Kan forhåndsbestilles. Kommer på lager i slutten av oktober. 

Vi inviterer til fagdag med boklansering 15. november på NLA i Bergen.

Flere enn 100
Forfatter: Cathinka Dahl Hambro og Torgeir Landro (red.)
Målform: Bokmål
Antall sider: 330
Utgivelsesår: 2024
ISBN: 9788282495646
399,-
KirkeTrapp
Pilegrimsboka
199,-